Forord fra formand og direktør

En uundgåelig svær periode

Ved indgangen til 2023 og i en stor del af året var der en velbegrundet bekymring for recession. Frygten var ikke om den kom, men hvor dyb den blev. Et år med udfordret forbrugertillid og stigende renter ramte forventeligt negativt prissætningen på vores forbruger- og ejendomsorienterede ejerskaber. Ledelserne i ejerskaberne har samtidigt håndteret udfordringerne på bedste vis, og forekommer velpositioneret til mere normaliserede markedsforhold. Den negative udvikling i markedsværdien af vores ejerskaber blev til gengæld opvejet af vores finansielle placeringer, som gav et særdeles positivt afkast. Vores samlede afkast for 2023 endte på 2 %, hvilket anses som tilfredsstillende taget balancens sammensætning i betragtning.

På tværs af vores ejerskaber leverede bestyrelser, ledelser og medarbejdere en kompetent indsats i 2023 – og formåede med succes at navigere igennem 2023, både hvad gælder muligheder og udfordringer. Denne indsats vil vi gerne anerkende og sige en særlig tak for.

Generelt leverede selskaberne i vores portefølje strategiske- og driftsmæssige positive resultater, mens det som sagt blev afspejlet forskelligt i prissætning og kursudvikling for de enkelte selskaber afhængigt af industri og markedssituation. Ejerskaberne udgør godt halvdelen af Chr. Augustinus Fabrikkers balance, mens den øvrige del er placeret i finansielle aktiver og andre investeringer. Særligt de finansielle placeringer leverede et positivt finansielt bidrag til årets resultat, som betød, at Chr. Augustinus Fabrikkers markedsværdi ved udgangen af 2023 udgjorde 35 mia. kr.

Et, efter omstændighederne, forklarligt resultat, som naturligvis fortsat både sikrer en betydelig investeringskraft og et solidt fundament for Augustinus Fondens fremtidige uddelingskapacitet.

Stigende renter og kunstig intelligens i en usikker geopolitisk tid

2023 blev præget af, at nationalbankerne verden over hævede renterne for at bekæmpe inflation og prisstigninger. De stigende renter lagde en dæmper på handel med virksomheder, hvor sælgere og købere havde svært ved at finde hinanden på den rette prissætning. Det høje renteniveau medførte vanskeligere vilkår for at rejse kapital, samt allerede belånte selskaber måtte skrue ned for vækstplanerne. For visse B2C-forretninger betød de stigende priser en markant faldende efterspørgsel, som vi først begyndte at se en normalisering af i den sidste del af 2023.

De øgede renteudgifter gav regeringer og virksomheder verden over et smallere manøvrerum. Det havde bl.a. betydning for den grønne omstilling, hvor stigende renter og stigende omkostninger medførte lavere afkastpotentialer og usikkerhed om opførsel af nye grønne projekter.

Men lige så stor en udfordring, de stigende renter var og er, lige så massivt vækstskabende blev AI-bølgen. En ny industriel revolution, hvis man tror de mest optimistiske kommentatorer. Ser man på værdisætningen af de virksomheder, der er mest centralt placeret i dette univers, så er markedet enige. Den reallokering af kapital, der har fundet sted til dette segment, har uden tvivl været med til at påvirke prissætningen på andre aktiver negativt, omend kortsigtet.

I dette globale perspektiv var geopolitik stadigt i fokus, ikke mindst den fortsat fastlåste situation i Ukraine. Med konflikten i Israel-Palæstina opstod en ny kritisk situation, og forholdet mellem USA og Kina skaber fortsat usikkerhed. Men i 2023 viste disse omstændigheder sig ikke som afgørende for verdensøkonomien og specifikt ikke for de finansielle markeder.

Værdiskabende ejerskab og bidrag til velfærdssamfundet

De stigende renter og deraf vanskeligere kapitalvilkår, for såvel etablerede virksomheder som iværksætter- og vækstvirksomheder, bekræftede behovet for en ejermodel med langsigtet perspektiv. I kraft af vores investeringskapacitet og fleksibilitet kan vi stille risikovillig kapital til rådighed for danske virksomheder upåagtet af kortsigtet volatilitet. Dette fortsatte i 2023.

Vores mangeårige tilgang, hvor vi gennem engageret ejerskab arbejder med vore selskaber, viser fortsat sit værd. Værdiskabelsen sker i samarbejde med medejere, bestyrelser, ledelser og medarbejdere. Ved hjælp af fælles retning, respekt og udholdenhed så vi en god udvikling i de fleste af vore selskaber.

Samtidig ser vi det fortsat som en del af vores samfundsansvar at investere i danske virksomheder, så kompetencer og arbejdspladser videreudvikles og fastholdes i Danmark. Dette for at fremme eksport og vækst, der kan bidrage til vores fælles velfærd. Vores historik har vist, at det kan lade sig gøre, både at gøre en god forretning og samtidig støtte danske virksomheder gennem vore investeringer.

Yderligere 1 mia. kr. til scale

I 2023 afsatte Chr. Augustinus Fabrikker yderligere 1 mia. kr. til investeringer i vækstvirksomheder, som vi nu samlet set har afsat 2 mia. kr. til. Gennem investeringer i den næste generation af selskaber med rødder i Danmark og internationalt udsyn ønsker vi at skabe arbejdspladser, udvikle immaterielle rettigheder og teknologisk landvinding samt bidrage til en sund værditilvækst i samfundet.

Det danske startup-økosystem er forankret i virksomhedernes første leveår gennem business angels og early stage-/seed-investorer, venture-fonde og Danmarks Eksport- og Investeringsfond. Når yngre virksomheder skal skalere forretningen, er det imidlertid anderledes betydelige beløb, der skal investeres. Her kan vi træde til som en partner, der investerer i danske virksomheder, som har opnået proof-of-business og behøver kapital til videre udvikling og vækst.

Fortsat udbygning og udvikling af team

I løbet af 2022 investerede vi i udbygning og udvikling af vores eget team. Det gav et yderligere løft i kapacitet og kompetencer, som vi så gode resultater af i 2023, og som skaber et stærkt fundament for vores videre arbejde. Vi har forsat fokus på at videreudvikle organisationen, så vi fastholder og forstærker en høj faglighed og professionalisme og kan fortsætte det engagerede og dialogbaserede ejerskab.

I bestyrelsen skete der en ændring, idet Peter Engberg Jensen, der har været medlem af bestyrelsen siden 2016, tiltrådte som ny formand efter Tom Knutzen, der udtrådte af bestyrelsen. Den øvrige bestyrelse er uændret.

Forventninger til 2024

Alt i alt står Chr. Augustinus Fabrikker fortsat stærkt og står derfor i begyndelsen af 2024 med en stor tro på mulighederne.

Vores opkøbskapacitet er intakt, hvorfor vi ser muligheder for at tilføje relevante langsigtede ejerskaber til porteføljen, når de rette muligheder opstår. Vi ser samtidig nogle positive takter i økonomien og stigende M&A aktivitet, der kan understøtte afkast og investeringsmulighederne.

Et centralt fokusområde i 2024 er en yderligere formalisering af vores arbejde omkring ESG-agendaen, så vi på dette felt i endnu højere grad kan fungere som strategisk sparringspartner for selskaberne i vores balance. Denne formalisering vil både være i form af kompetencer, men også struktur og tilgang. Opbygning af vores egen interne kompetence i organisation vil være et nyt og vigtigt skridt i denne sammenhæng.

For koncernens driftsselskaber, som driver omsætningen i koncernregnskabet og består af Tivoli, Kurhotel Skodsborg, Fritz Hansen og Skodsborg Sundpark, forventes en omsætning i 2024 på mellem 1.950 og 2.050 mio. kr. (sammenlignet med 2.006 mio. kr. i 2023) og et resultat før skat på mellem 170 og 180 mio. kr. (sammenlignet med DKK 140 mio. kr. i 2023).

For koncernens finansielle aktiviteter er forventningerne, at der opnås et tilfredsstillende positivt resultat, men det absolutte resultat er svært forudsigeligt.

Tilbage til årsrapporten

Tilbage