Årsrapport 2023
Chr. Augustinus Fabrikker – kort fortalt
Chr. Augustinus Fabrikker er et fondsejet investeringsselskab med en historie, der går tilbage til 1750. I dag er vores investeringer fordelt på en række danske virksomheder og med et kapitalgrundlag på ca. 35 mia. kr.
Vi arbejder for at sikre Augustinus Fondens uddelingskapacitet og filantropiske arbejde. Derudover investerer vi for at sikre en langsigtet tilvækst i Chr. Augustinus Fabrikkers balance. En tilvækst, vi opnår ved at investere i danske virksomheder. Ikke kun for at skabe afkast, men også for at bevare og udvikle disse i dansk ejerskab til gavn for såvel virksomhederne som samfundet.
Forord fra formand og adm. direktør
En uundgåelig svær periode
Ved indgangen til 2023 og i en stor del af året var der en velbegrundet bekymring for recession. Frygten var ikke om den kom, men hvor dyb den blev. Et år med udfordret forbrugertillid og stigende renter ramte forventeligt negativt prissætningen på vores forbruger- og ejendomsorienterede ejerskaber. Ledelserne i ejerskaberne har samtidigt håndteret udfordringerne på bedste vis, og forekommer velpositioneret til mere normaliserede markedsforhold.
Forord fra formand og adm. direktør
En uundgåelig svær periode
Ved indgangen til 2023 og i en stor del af året var der en velbegrundet bekymring for recession. Frygten var ikke om den kom, men hvor dyb den blev. Et år med udfordret forbrugertillid og stigende renter ramte forventeligt negativt prissætningen på vores forbruger- og ejendomsorienterede ejerskaber. Ledelserne i ejerskaberne har samtidigt håndteret udfordringerne på bedste vis, og forekommer velpositioneret til mere normaliserede markedsforhold. Den negative udvikling i markedsværdien af vores ejerskaber blev til gengæld opvejet af vores finansielle placeringer, som gav et særdeles positivt afkast. Vores samlede afkast for 2023 endte på 2 %, hvilket anses som tilfredsstillende taget balancens sammensætning i betragtning.
På tværs af vores ejerskaber leverede bestyrelser, ledelser og medarbejdere en kompetent indsats i 2023 – og formåede med succes at navigere igennem 2023, både hvad gælder muligheder og udfordringer. Denne indsats vil vi gerne anerkende og sige en særlig tak for.
Generelt leverede selskaberne i vores portefølje strategiske- og driftsmæssige positive resultater, mens det som sagt blev afspejlet forskelligt i prissætning og kursudvikling for de enkelte selskaber afhængigt af industri og markedssituation. Ejerskaberne udgør godt halvdelen af Chr. Augustinus Fabrikkers balance, mens den øvrige del er placeret i finansielle aktiver og andre investeringer. Særligt de finansielle placeringer leverede et positivt finansielt bidrag til årets resultat, som betød, at Chr. Augustinus Fabrikkers markedsværdi ved udgangen af 2023 udgjorde 35 mia. kr.
Et, efter omstændighederne, forklarligt resultat, som naturligvis fortsat både sikrer en betydelig investeringskraft og et solidt fundament for Augustinus Fondens fremtidige uddelingskapacitet.
Stigende renter og kunstig intelligens i en usikker geopolitisk tid
2023 blev præget af, at nationalbankerne verden over hævede renterne for at bekæmpe inflation og prisstigninger. De stigende renter lagde en dæmper på handel med virksomheder, hvor sælgere og købere havde svært ved at finde hinanden på den rette prissætning. Det høje renteniveau medførte vanskeligere vilkår for at rejse kapital, samt allerede belånte selskaber måtte skrue ned for vækstplanerne. For visse B2C-forretninger betød de stigende priser en markant faldende efterspørgsel, som vi først begyndte at se en normalisering af i den sidste del af 2023.
De øgede renteudgifter gav regeringer og virksomheder verden over et smallere manøvrerum. Det havde bl.a. betydning for den grønne omstilling, hvor stigende renter og stigende omkostninger medførte lavere afkastpotentialer og usikkerhed om opførsel af nye grønne projekter.
Men lige så stor en udfordring, de stigende renter var og er, lige så massivt vækstskabende blev AI-bølgen. En ny industriel revolution, hvis man tror de mest optimistiske kommentatorer. Ser man på værdisætningen af de virksomheder, der er mest centralt placeret i dette univers, så er markedet enige. Den reallokering af kapital, der har fundet sted til dette segment, har uden tvivl været med til at påvirke prissætningen på andre aktiver negativt, omend kortsigtet.
I dette globale perspektiv var geopolitik stadigt i fokus, ikke mindst den fortsat fastlåste situation i Ukraine. Med konflikten i Israel-Palæstina opstod en ny kritisk situation, og forholdet mellem USA og Kina skaber fortsat usikkerhed. Men i 2023 viste disse omstændigheder sig ikke som afgørende for verdensøkonomien og specifikt ikke for de finansielle markeder.
Værdiskabende ejerskab og bidrag til velfærdssamfundet
De stigende renter og deraf vanskeligere kapitalvilkår, for såvel etablerede virksomheder som iværksætter- og vækstvirksomheder, bekræftede behovet for en ejermodel med langsigtet perspektiv. I kraft af vores investeringskapacitet og fleksibilitet kan vi stille risikovillig kapital til rådighed for danske virksomheder upåagtet af kortsigtet volatilitet. Dette fortsatte i 2023.
Vores mangeårige tilgang, hvor vi gennem engageret ejerskab arbejder med vore selskaber, viser fortsat sit værd. Værdiskabelsen sker i samarbejde med medejere, bestyrelser, ledelser og medarbejdere. Ved hjælp af fælles retning, respekt og udholdenhed så vi en god udvikling i de fleste af vore selskaber.
Samtidig ser vi det fortsat som en del af vores samfundsansvar at investere i danske virksomheder, så kompetencer og arbejdspladser videreudvikles og fastholdes i Danmark. Dette for at fremme eksport og vækst, der kan bidrage til vores fælles velfærd. Vores historik har vist, at det kan lade sig gøre, både at gøre en god forretning og samtidig støtte danske virksomheder gennem vore investeringer.
Yderligere 1 mia. kr. til scale
I 2023 afsatte Chr. Augustinus Fabrikker yderligere 1 mia. kr. til investeringer i vækstvirksomheder, som vi nu samlet set har afsat 2 mia. kr. til. Gennem investeringer i den næste generation af selskaber med rødder i Danmark og internationalt udsyn ønsker vi at skabe arbejdspladser, udvikle immaterielle rettigheder og teknologisk landvinding samt bidrage til en sund værditilvækst i samfundet.
Det danske startup-økosystem er forankret i virksomhedernes første leveår gennem business angels og early stage-/seed-investorer, venture-fonde og Danmarks Eksport- og Investeringsfond. Når yngre virksomheder skal skalere forretningen, er det imidlertid anderledes betydelige beløb, der skal investeres. Her kan vi træde til som en partner, der investerer i danske virksomheder, som har opnået proof-of-business og behøver kapital til videre udvikling og vækst.
Fortsat udbygning og udvikling af team
I løbet af 2022 investerede vi i udbygning og udvikling af vores eget team. Det gav et yderligere løft i kapacitet og kompetencer, som vi så gode resultater af i 2023, og som skaber et stærkt fundament for vores videre arbejde. Vi har forsat fokus på at videreudvikle organisationen, så vi fastholder og forstærker en høj faglighed og professionalisme og kan fortsætte det engagerede og dialogbaserede ejerskab.
I bestyrelsen skete der en ændring, idet Peter Engberg Jensen, der har været medlem af bestyrelsen siden 2016, tiltrådte som ny formand efter Tom Knutzen, der udtrådte af bestyrelsen. Den øvrige bestyrelse er uændret.
Forventninger til 2024
Alt i alt står Chr. Augustinus Fabrikker fortsat stærkt og står derfor i begyndelsen af 2024 med en stor tro på mulighederne.
Vores opkøbskapacitet er intakt, hvorfor vi ser muligheder for at tilføje relevante langsigtede ejerskaber til porteføljen, når de rette muligheder opstår. Vi ser samtidig nogle positive takter i økonomien og stigende M&A aktivitet, der kan understøtte afkast og investeringsmulighederne.
Et centralt fokusområde i 2024 er en yderligere formalisering af vores arbejde omkring ESG-agendaen, så vi på dette felt i endnu højere grad kan fungere som strategisk sparringspartner for selskaberne i vores balance. Denne formalisering vil både være i form af kompetencer, men også struktur og tilgang. Opbygning af vores egen interne kompetence i organisation vil være et nyt og vigtigt skridt i denne sammenhæng.
For koncernens driftsselskaber, som driver omsætningen i koncernregnskabet og består af Tivoli, Kurhotel Skodsborg, Fritz Hansen og Skodsborg Sundpark, forventes en omsætning i 2024 på mellem 1.950 og 2.050 mio. kr. (sammenlignet med 2.006 mio. kr. i 2023) og et resultat før skat på mellem 170 og 180 mio. kr. (sammenlignet med DKK 140 mio. kr. i 2023).
For koncernens finansielle aktiviteter er forventningerne, at der opnås et tilfredsstillende positivt resultat, men det absolutte resultat er svært forudsigeligt.
Peter Engberg Jensen
Bestyrelsesformand
Claus Gregersen
Adm. direktør
Finansielle nøgletal
2023
Markedsværdien af Chr. Augustinus Fabrikker er 35 mia. kr.
Nøgletal
Hoved- og nøgletal for 2023
Find vores finansielle hoved- og nøgletal for 2023 og læs årsrapporten for at se det fulde billede ved at klikke her.
MARKEDSVÆRDIEN AF INVESTERINGER | MIA. KR.
35
ÅRETS RESULTAT | MIO. KR.
796
ANTAL EJERSKABER
17
Markedsværdien af investeringerne
Tallene er pr. 31/12 i de pågældende år.
Formuefordeling, markedsværdi
Årlige afkast
Tallene er baseret
på markedsværdi.
- 2023 2%
- 2022 -14%
- 2021 19%
- 2020 16%
- 2019 15%
Fokus og styrke i omskiftelige tider
Vores tilgang til langsigtet engagement og som medspiller til ledelser, bestyrelser og selskaber viste sig også i 2023 af stor betydning i løbet af året. Den store variation i vores ejerskabers volumen, samlede organisatoriske erfaring, brancher, forretningsmodeller mv. tydeliggjorde behovet for fleksibilitet og fokus på de enkelte selskabers behov. Som aktive, professionelle ejere med erfaring og et betydeligt kapitalgrundlag kunne vi bidrage til, at selskaberne havde ro til at træffe de bedste beslutninger i en omskiftelig tid.
Markedsværdien af investeringerne
Tallene er pr. 31/12 i de pågældende år.
Formuefordeling, markedsværdi
Årlige afkast
Tallene er baseret
på markedsværdi.
- 2023 2%
- 2022 -14%
- 2021 19%
- 2020 16%
- 2019 15%
Fokus og styrke i omskiftelige tider
Vores tilgang til langsigtet engagement og som medspiller til ledelser, bestyrelser og selskaber viste sig også i 2023 af stor betydning i løbet af året. Den store variation i vores ejerskabers volumen, samlede organisatoriske erfaring, brancher, forretningsmodeller mv. tydeliggjorde behovet for fleksibilitet og fokus på de enkelte selskabers behov. Som aktive, professionelle ejere med erfaring og et betydeligt kapitalgrundlag kunne vi bidrage til, at selskaberne havde ro til at træffe de bedste beslutninger i en omskiftelig tid.
Begivenheder 2023
Foto: Tivoli
Rekordsommer i Tivoli
Trods drilsk dansk sommervejr kunne Tivoli præsentere omsætningsrekord for 2023, hvor 4 mio. gæster besøgte Haven, der fejrede sit 180-års jubilæum.
Illustration: Ehrhorn Hummerston
Overbevisende organisk vækst hos Abacus
Abacus Medicine gik ind i sit 20. leveår og blev 89. største danske virksomhed målt på omsætning.
Foto: Kurhotel Skodsborg
Sorte tal hos Kurhotel Skodsborg
Efter en målrettet, flerårig indsats med modernisering og fornyelse kan det klassiske kurhotel præsentere et positivt driftsresultat.
Foto: Royal Unibrew
ESG-anerkendelse til Royal Unibrew
Royal Unibrew blev anerkendt som et ”ESG Industry Top Rated Company” af Morningstar Sustainalytics – med en rangering blandt de fem bedste virksomheder i verden inden for fødevareindustrien.
Illustration: Ehrhorn Hummerston
Zenegy - ny scale-investering
Chr. Augustinus Fabrikker investerede i softwareselskabet Zenegy, der leverer digitale løsninger til løn, regnskab, udgiftshåndtering og personaleadministration.
Illustration: Ehrhorn Hummerston
418 mio. kr. til AI-baseret sundhed
Healthtech-selskabet Corti hentede 418 mio. kr. i en ny investeringsrunde – med bl.a. Chr. Augustinus Fabrikker – til global skalering af virksomheden.
Foto: Unsplash, Katrina Wright
Sociale investeringer bærer frugt
Social bæredygtighed og god forretning kan godt være to sider af samme mønt – det viste Den
Sociale Kapitalfond Invest, der i maj kunne offentliggøre et samlet porteføljeafkast over fem år på 37%.
Investeringer
Investeringsstrategi
Chr. Augustinus Fabrikker investerer aktivt i ambitiøse, sunde forretningsmodeller med fokus på en klar strategi, en kompetent ledelse og et forventet afkast, som matcher investeringens risikoprofil.
Investeringer
Investeringsstrategi med et formål
Chr. Augustinus Fabrikker investerer aktivt i ambitiøse, sunde forretningsmodeller med fokus på en klar strategi, en kompetent ledelse og et forventet afkast, som matcher investeringens risikoprofil.
Chr. Augustinus Fabrikkers hovedformål er at skabe afkast med henblik på:
- At sikre Augustinus Fondens uddelingskapacitet og muliggøre fondens store filantropiske arbejde.
- At skabe vækst i den samlede balance. En tilvækst der skabes ved at investere i danske virksomheder så de kan bevares og udvikles i dansk ejerskab. Og samtidigt skabe arbejdspladser og udvikle kompetencer og dermed bidrage til velfærdssamfundet og erhvervslivet.
Investeringsstrategien udmønter sig i, at Chr. Augustinus Fabrikker investerer aktivt i ambitiøse, sunde forretningsmodeller med fokus på en klar strategi, en kompetent ledelse og et forventet afkast, som matcher investeringens risikoprofil.
Bred investeringsportefølje balancerer risiko
I Chr. Augustinus Fabrikker arbejder vi kontinuerligt med at udvikle vores ejerskaber af etablerede og lovende danske virksomheder samtidig med, at vi investerer i impact og i finansielle aktiver.
Den brede sammensætning af investeringsporteføljen sikrer en balanceret risiko og åbner samtidig for flere muligheder for afkast.
Situationsbestemt og fleksibelt ejerskab
Vores ejerskab er ideelt set situationsbestemt og kan derfor ændre sig over tid. Vi kan både være direkte medejere af private, danske virksomheder og betydelige ejere i børsnoterede virksomheder, og vi kan være majoritetsejere. Vi samarbejder ligeledes med kapitalfonde og andre ejere, fx som co-investor, pre-IPO-investor og anker-investor ved IPOs.
Vi tager en engageret og aktiv rolle i selskabets værdiskabelse og strategiske retning i samarbejde med selskabets andre parter.
Da optimalt ejerskab forandrer sig over tid, kan det ske, at et af vores selskaber er bedre tjent med et andet ejerskab og derfor bliver afhændet. På samme måde er hensynet til sammensætningen af vores samlede balance nødvendigt, når vi forholder os til givne ejerskaber.
Loyalt og tillidsfuldt ejerskab
For at virksomheder er relevante investeringsemner for Chr. Augustinus Fabrikker, skal de opfylde en række kriterier. De skal bl.a. være dansk forankrede, og investeringen skal have et perspektivtrigt indhold.
Når et investeringsemne er fundet relevant, foretager vi en struktureret due diligence-proces. Desuden sætter vi sammen med virksomheden rammerne for et frugtbart partnerskab, hvilket omfatter en fælles forståelse af virksomhedens strategiske retning og et sammenfald af værdier. I naturlig forlængelse af dette ligger en udarbejdelse af ansvarlig ESG-politik.
Vores investeringsfokus for ejerskaber
Vi har investeringer i selskaber, der enten er en del af Chr. Augustinus Fabrikkers erhvervshistorie, som går tilbage til 1750, eller som er en del af dansk erhvervs- og kulturhistorie, der stadig udvikler sig og følger med tiden. Derudover har vi betydende ejerskaber i etablerede, danske selskaber med et lovende potentiale, hvor der skal skabes rum for modige og ambitiøse beslutninger.
Vi ser investeringer i innovative forretningsmodeller som essentielt for den fortsatte udvikling af nye virksomheder og dansk erhvervsliv. Det danske startup-økosystem er stærkt forankret. Der er dog et tomrum, når yngre virksomheder skal bruge kapital til skalering. Her ønsker vi at gøre Chr. Augustinus Fabrikker en særlig forskel, og derfor investerer vi signifikant i startup-virksomheder med rødder i Danmark og internationalt udsyn – den næste generation af internationale, danske vækstvirksomheder.
Impact-investeringer og finansielle placeringer
Vores impact-investeringer foretages i fonde med fokus på bl.a. klima, diversitet og social ansvarlighed, og vi har ofte investeret i 1. gangs fonde. Investeringerne supplerer Chr. Augustinus Fabrikkers generelle fokus på at bidrage til vores fælles samfund. Derudover har vi finansielle placeringer i dansk erhvervsliv, som bliver håndteret i både aktiv forvaltning af vores eget team og af eksterne samarbejdspartnere. Vores finansielle investeringsstrategi omfatter flere aktivklasser med en aktiv allokering som grundfilosofi.
Ejerskaber
Ejerskaber
Vores aktive ejerskaber sker i lovende, danske selskaber med potentiale for værdiskabelse og et langsigtet fokus. Ejerskaberne er f.eks. i selskaber, der er en del af dansk erhvervs- og kulturhistorie, som er markedsledere og veletablerede eller startup-virksomheder, der har opnået proof-of-concept, og har ambitioner om skalering.
På de næste sider kan du læse mere om nogle af ejerskaberne, og hvis du klikker på pilen, finder du en kort introduktion til de øvrige.
Ejerskaber
Ejerskaber
GYLDENDAL A/S
Gyldendal er Danmarks største forlag med en historie, der går tilbage til 1770. I mere end 250 år har Gyldendal arbejdet for at berige danskerne med kundskaber, kunst og kultur – drevet af en ambition om at tilbyde gode læseoplevelser og læring præget af mangfoldighed og kvalitet. De senere år har Gyldendal været igennem en omfattende omstillingsproces i en foranderlig branche og et udfordret marked. Først med digitalisering af hele forlaget, dernæst frasalg af aktiviteter og siden en ny ledelse og bestyrelse, som har sat et fornyet fokus på kerneforretningen.
Foto: Gyldendal
KURHOTEL SKODSBORG A/S
Kurhotel Skodsborg bygger på enkle nordiske traditioner, hvor natur, historie og skønhed smelter sammen med viden, passion og innovation. Kurhotellet har et bredt udbud af muligheder for både private gæster og forretningskunder, hvad enten det gælder en lækker middag, et afslappende ophold i luksuriøse omgivelser, spa- og fitness-aktiviteter, selskaber eller konferencer. Efter en årrække med udfordringer – ikke mindst coronanedlukning og energikrise – og omfattende modernisering, leverede Kurhotel Skodsborg positivt driftsresultat i 2023.
Foto: Kurhotel Skodsborg
SCANDINAVIAN TOBACCO GROUP A/S
Scandinavian Tobacco Group er markedsleder på det internationale marked for hånd- og maskinrullede cigarer, førende inden for traditionel pibetobak på globalt plan og sælger desuden tobaksrelaterede accessories. Hvert år producerer og sælger gruppen fire milliarder cigarer og mere end 3.000 tons pibe- og finskåren tobak. Trods et omskifteligt og udfordret marked har Scandinavian Tobacco Group også i 2023 leveret solide
resultater og fortsat sin udvikling af virksomheden bl.a. gennem opkøb samt udbygning af retailforretningen i USA.
Foto: Scandinavian Tobacco Group
TIVOLI A/S
Tivoli fejrede sin 180-års fødselsdag i 2023, og den gamle Have står fortsat som et internationalt flagskib, når det gælder om at tiltrække turister til Danmark. Lav kronekurs reducerede antallet af gæster fra Tivolis største nærmarkeder, Sverige og Norge, men Tivoli tiltrak flere turister fra bl.a. USA, UK og Tyskland. Under mottoet ’Altid som aldrig før’ har Tivoli løbende formået at forny Haven med respekt for stedets stolte traditioner og fokus på bl.a. et stærkt, klassisk kulturprogram til glæde for Havens gæster, som ligeledes kan nyde godt af flere sæsoner og mange tilbud om forlystelser, underholdning, musik og gastronomiske tilbud. Det resulterede i den bedste sommer i Havens historie og et stærkt, økonomisk årsresultat.
Foto: Tivoli, Lise Davidsen
ABACUS MEDICINE A/S
Visionen for Abacus Medicine Group er et bedre sundhedsvæsen gennem bedre og billigere adgang til medicin. Virksomheden har en række aktiviteter og er blandt andet en førende leverandør af receptpligtig medicin i Europa. Livsvigtige lægemidler er ofte dyre, men Abacus
Medicine har på baggrund af den fri bevægelighed for varer på EU’s marked opbygget et stærkt netværk af leverandører og sælger produkter under lokal markedspris. Til gavn for både patienter og sundhedsvæsen. I 2023 fortsatte Abacus Medicine sin internationale vækst og løftede samtidig sin indtjening.
Foto: Abacus
FRITZ HANSEN A/S
Gennem mere end 150 år har Fritz Hansen udviklet dansk design. I samarbejde med visionære designere som Arne Jacobsen, Poul Kjærholm og Hans J. Wegner – og nutidens talenter som Cecilie Manz og Jaime Hayon – har virksomheden skabt ekstraordinært design. Det har gjort Fritz Hansen til et internationalt anerkendt designbrand, hvis produkter bliver solgt verden over. Virksomheden har været ramt af et særdeles udfordret
og omskifteligt marked, og en ny ledelse skal nu genskabe tidligere tiders stærke resultater.
Foto: Fritz Hansen
GUBI A/S
Med en kreativ tilgang har GUBI skabt en dansk designvirksomhed inden for møbler, belysning og interiørprodukter, der markerer sig internationalt. I tæt samarbejde med anerkendte designere og arkitekter bringer GUBI glemte designikoner fra fortiden sammen med morgendagens klassikere. Resultatet er et sortiment, der spænder over næsten 100 års designhistorie, og som rummer både enestående arkivdesigns og helt nye, prisvindende designprodukter. En kombination, som skal bidrage til ny vækst på et vanskeligt internationalt marked.
Foto: GUBI
ROYAL UNIBREW A/S
Royal Unibrew producerer og leverer mærkevarer inden for sodavand, cider, øl, maltdrikke og energidrikke – med fokus på både ikke-alkoholiske og alkoholiske drikke. I Danmark rummer sortimentet klassiske danske brands som Faxe Kondi, Frem, Royal, Ceres, Albani og Thor samt licensbaserede internationale brands fra fx PepsiCo og Heineken. I 2023 har Royal Unibrew fortsat opkøbsstrategien med køb af bl.a. den hollandske læskedrikproducent og -distributør Vrumona og en produktionsfacilitet i Italien. Begge opkøb er samtidig en del af arbejdet frem
mod at nærme sig CO2-neutral produktion med udgangen af 2025. Samtidig tilføjer de nye brands og skaber øget kapacitet, der understøtter den fremtidige vækst.
Foto: Royal Unibrew
ZENEGY APS
Et af de nyeste skud på stammen af scale-investeringer er Zenegy. Virksomheden er et nytænkende og hurtigt voksende fintech-selskab specialiseret i digitalisering af arbejdsprocesser for løn, regnskab, udgiftshåndtering og personaleadministration. Chr. Augustinus Fabrikker
deltog i investeringsrunden på ca. 100 mio. kr., der bl.a. skal bruges på lancering af en revolutionerende cloudbaseret finansiel software suite til SMV’er i Danmark.
Foto: Zenegy
VEO TECHNOLOGIES APS
Med en kombination af kunstig intelligens og mobile kameraer har Veo Technologies revolutioneret måden at optage, analysere og livestreame sport på. Visionen er at demokratisere amatørsport ved at gøre det muligt for alle at filme og analysere deres egen holdsport. Selvom Veo er udviklet til sport i breddeklubber, bliver teknologien også brugt i professionelle klubber i Premier League, La Liga, Serie A, Bundesliga, Ligue 1,
Superligaen og MLS i USA. Veo Technologies har fortsat den internationale skalering af forretningen i 2023 og især oplevet vækst på kernemarkederne i USA og Storbritannien.
Foto: Veo Technologies
PODIMO APS
Podimo er en abonnementsbaseret platform, som giver brugerne adgang til et stort katalog af podcasts og lydbøger på lokale sprog og samtidig gør det nemt for podcasterne at skabe og markedsføre indhold. Ambitionen er at blive den foretrukne podcast-platform ved at tilbyde
eksklusivt indhold og støtte podcastere gennem en revenue share-model. Podimo er på en fortsat vækstrejse og rejste i 2023 yderligere 215 mio. kr. i kapital, bl.a. fra Chr. Augustinus Fabrikker. Platformen åbnede også i Mexico, det første marked uden for Europa, hvor Podimo er til stede i Danmark, Tyskland, Norge, Finland, Spanien og Holland.
Foto: Podimo
LUNAR A/S
Lunar er en fintech-virksomhed, der leverer digitale løsninger på tværs af betalinger, bank og investering. Visionen er at være morgendagens finansielle platform med fokus på at give forbrugere og iværksættere en bedre måde at betale, bruge bank og drive forretning på. I 2023 lancerede Lunar betaversionen af en AI-baseret chatbot, Lunar X AI, der skal hjælpe kunderne med at få overblik over deres økonomi. På tværs af Danmark,
Sverige og Norge har Lunar rundet 750.000 privat- og erhvervskunder, og planen er også at åbne i Finland i 2024.
Foto: Lunar
DAWN HEALTH APS
Dawn Health specialiserer sig i design, udvikling og drift af innovative softwareløsninger, der hjælper med at forbedre resultaterne for patienter, der lever med kroniske tilstande. Dawn Health skaber digitale produkter (SaMD & DTx) til førende medicinalvirksomheder. Hastighed til markedet, robusthed og smidighed af løsningerne muliggøres af Dawn Platform. Med hovedkontor i Danmark og kommercielle aktiviteter i Schweiz og USA er virksomheden tæt på nøgleaktørerne i industrien. Ved siden af deres globale tilstedeværelse prioriterer virksomheden også ESG og har været CO2-neutral siden 2021.
Foto: Dawn Health
BLAZAR APS
Blazar er et dansk selskab med fokus på at etablere og skalere virksomheder inden for e-handel og tech-selskaber. Ambitionen er at skabe en alsidig gruppe af online consumer brands inden for kategorier med høj vækst, samt understøttende tech-selskaber. Selskabet har haft stor succes med bl.a. Chamberlain Coffee og Scandinavian Biolabs – både i Europa og internationalt – og porteføljen tæller også bl.a. Moonboon, MessyWeekend og DreamInfluence. Netop Chamberlain Coffee, der oprindeligt er etableret af den amerikanske influencer og youtuber, Emma Chamberlain, indgik i 2023 en stor aftale med Walmart i USA.
Foto: Blazar
LÆS MERE OM ALLE VORES EJERSKABER I ÅRSRAPPORT 2023 (pdf åbner i nyt vindue)
Legacy ejerskaber
Jeudan A/S
Jeudan A/S er Danmarks største børsnoterede ejendoms- og servicevirksomhed. Jeudan har sit hovedfokus på historiske, istandsatte og klassiske ejendomme med central beliggenhed oftest i København og på Frederiksberg.
Chr. Augustinus Fabrikker har haft ejerskab i Jeudan siden 2004.
Legacy investeringer
Jeudan A/S
Stigende renter udfordrede mange virksomheder i 2023. En udvikling, som heller ikke gik ubemærket forbi Danmarks største børsnoterede ejendoms- og servicevirksomhed, Jeudan. Koncernen kom dog godt igennem året med en vækst på 11% i resultat før finansielle poster (EBIT) og 31% over de seneste tre år.
Hver dag er der mere end 100.000 mennesker, som besøger, arbejder, handler eller bor i en af Jeudans ca. 200 ejendomme. Med næsten 1 mio. kvadratmeter i ejendomsporteføljen og en samlet værdi af aktivmassen på mere end 34 mia. kr. er Jeudan en af de største aktører på det danske ejendomsmarked.
Ejendomsmarkedet er særligt følsomt over for rentestigninger, hvilket også Jeudan mærkede i 2023. Alligevel kom virksomheden godt igennem året. Det skyldtes bl.a. en vækst i EBIT på 11% sammenlignet med 2022, og at ca. 75% af Jeudans lån har renteaftaler med fast rente i gennemsnitligt 10 år. Samtidig har de fleste af Jeudans lejemål almindelig pristalsregulering, så huslejerne er fulgt med inflationen, og Jeudan har en udlejningsprocent på ca. 97%. Endelig har virksomheden en egenkapitalandel på ca. 34% og står dermed godt rustet til eventuel fremtidig uro på de finansielle markeder.
Foto: Jeudan
Afventende marked
De stigende renter betød en vis stagnation på ejendomsmarkedet i København og på Frederiksberg, hvor Jeudan har sit hovedfokus. Det kom til udtryk ved et mindre udbud af ejendomme, der matcher Jeudans fokus – typisk historiske, istandsatte og klassiske ejendomme med central beliggenhed.
Generelt oplever Jeudan dog, at mange mindre og mellemstore virksomheder gerne vil have domicil i det indre København, og der har været en positiv udvikling i kundetilgangen i løbet af året, hvilket også forklarer, at virksomhedens udlejningsprocent ligger over det generelle marked.
Foto: Jeudan
I finansielt usikre tider, som dem vi befinder os i, oplever vi fortsat, at kunderne søger mod en sikker havn og en stabil samarbejdspartner og udlejer. Hertil kommer, at vi kan levere på kundernes ønsker til velbeliggende lokaler, fleksible lejevilkår og serviceydelser, som gør det enkelt for dem at gøre det, som de er bedst til. Nemlig at drive deres forretning.
Per W. Hallgren, CEO,
Jeudan
Tager hånd om byens ejendomme
Jeudan sætter en ære i at være med til at bevare og sikre den kulturarv, som de klassiske, og ofte fredede og bevaringsværdige bygninger udgør. Derfor bruger virksomheden hvert år et større trecifret millionbeløb på at vedligeholde, istandsætte og forbedre virksomhedens ejendomme.
Den grønne omstilling er højt på agendaen i Jeudan, og der arbejdes målrettet med en række definerede mål i koncernens ansvarlighedsrapport, som f.eks. konvertering af fossildrevne biler til cykler og el-biler, andelen af medarbejdere under uddannelse, kønsdiversitet mellem medarbejderne, hvor ca. halvdelen er håndværkere, energirenovering af ejendomme og meget mere.
Foto: Jeudan
Strategiske ejerskaber
itm8 A/S
itm8 er en IT-virksomhed, der hjælper private og offentlige kunder med digital transformation gennem IT-projekter og innovative løsninger inden for Managed IT Services.
Chr. Augustinus Fabrikker har haft ejerskab i itm8 siden 2022.
Strategiske investeringer
itm8 A/S
IT-virksomheden itm8 har været på en fantastisk vækstrejse gennem sine første 20 leveår. Chr. Augustinus Fabrikker kom med på rejsen i 2022, og det er et godt eksempel på ambitionen om gennem aktivt ejerskab at bidrage til langsigtet og strategisk udvikling af etablerede virksomheder.
itm8 hjælper private og offentlige kunder med digital transformation gennem IT-projekter og innovative løsninger inden for Managed IT Services. Det dækker en bred vifte af løsninger inden for IT Operations, Cloud Services, Digital Transformation, ERP, Cyber Security og Applikation Services, som hjælper kunderne med at skabe et stærk IT-økosystem, der tager afsæt i deres konkrete behov.
I 2022 investerede Chr. Augustinus Fabrikker sammen med bl.a. Axcel i itm8, der som led i den proces opkøbte den dansk/svenske IT-virksomhed AddPro. Med købet af AddPro udvidede itm8 sin markedsposition og er i dag en af de førende nordeuropæiske udbydere af IT og digital transformation.
Det strategiske sammenspil med vores ejerkreds er et vigtigt element i at kunne lykkes med at positionere os som Nordeuropas stærkeste spiller
inden for IT-infrastruktur og Managed Services. Den erfaring, sparring og de fortsatte investeringer, som partnere som Chr. Augustinus Fabrikker bidrager med, er helt centrale for vores mulighed for at komme i mål med vores ambitioner.
Henrik Kastbjerg, CEO,
itm8
Markant nordeuropæisk IT-virksomhed
itm8 blev stiftet i Danmark i 2003 og har været på en vækstrejse baseret på både organisk vækst og opkøb. I dag er virksomheden også repræsenteret i Sverige og har desuden kompetencecentre i Tjekkiet og Filippinerne – med mere end 1.700 medarbejdere fordelt
på 25 lokationer på tværs af de fire lande.
itm8 har vist, hvordan ambitiøse og innovative danske selskaber gennem en målrettet strategi og en entreprenant kultur kan løfte sig fra iværksætter- til vækstvirksomheder – og fra Danmark ud i verden. Samtidig er virksomheden et godt eksempel på, hvordan Chr. Augustinus Fabrikker i kombination med Axcel kan være med til at gøre en forskel ved at bidrage med kapital og støtte, når en dansk vækstvirksomhed skal fortsætte sin udvikling, ikke mindst på den internationale scene. Og dermed gennem et engageret, loyalt og aktivt ejerskab at bidrage til langsigtet værdiskabelse.
Foto: itm8
Fokus på samfundsansvar og bæredygtighed
itm8 har en ambition om at være den mest ansvarlige IT-virksomhed. Det kommer fx til udtryk gennem målrettet brug af data til at reducere CO2-aftrykket i datacentre, faciliteter og transport, genanvendelse af hardware og reduktion af affald, men også gennem sin målsætning om
at blive ”en IT-arbejdsplads i verdensklasse” gennem et skarpt fokus på arbejdsforhold, diversitet og mangfoldighed blandt medarbejdere og i virksomhedens kultur.
Foto: itm8
Scale Ejerskaber
Corti ApS
Corti er en healthtech-virksomhed, som leverer AI-baserede løsninger til sundhedsvæsenet. Selskabet, der blev etableret i 2016, opnåede i 2023 418 mio. kr. i en ny investeringsrunde til fortsat skalering.
Chr. Augustinus Fabrikker har haft ejerskab i Corti siden 2022.
Scale Ejerskaber
Corti ApS
I 2023 fortsatte Corti – der leverer AI-baserede løsninger til sundhedsvæsenet – udviklingen og udbygningen af sin forretning. En ny investeringsrunde, med bl.a. Chr. Augustinus Fabrikker som medinvestor, rejste 418 mio. kr. og gav dermed et væsentlig afsæt til videre ekspansion, især i USA.
Den danske healthtech-virksomhed Corti har udviklet en banebrydende, lydbaseret software baseret på kunstig intelligens til diagnosticering og dokumentation i sundhedssektoren. Softwaren bidrager med vejledning og kvalitetssikring i lægefaglige konsultationer og er forankret
i forskning samt trænet via tusindvis af timers rigtige konsultationer og patientsamtaler. Målet er at nedbringe antallet af fejldiagnosticeringer, så der kan reddes liv og spares penge i sundhedsvæsenet.
Corti har bl.a. brugt AI-softwaren til at udvikle en digital assistent, der kan hjælpe akutafdelinger med at identificere hjertestop og dermed være med til at redde liv. Løsningen bliver brugt på akutafdelinger i både Europa og USA.
Corti lancerer i år vores første produkt til det brede sundhedsvæsen, når vi lancerer kunstig intelligens til notetagning. Vi tror den kommer til at hjælpe på tværs af hele sundhedsvæsenet med at nedbringe administrationsbyrden og hjælpe personalet med mere tid og fokus til patienterne.
Andreas Cleve, CEO,
Corti
418 mio. kr. til fortsat ekspansion
Netop USA er et helt centralt marked for Corti, og mere end 70% af Corti’s kundebase er allerede i dag baseret i USA. Midlerne fra den nye investeringsrunde – hvor Chr. Augustinus Fabrikker deltog sammen med bl.a. de internationale investorer Prosus Ventures og Atomico samt Eurazeo og Danmarks Eksport- og Investeringsfond – skal især bruges til udbygningen af forretningen på det amerikanske marked.
Corti er et godt eksempel på, hvordan Chr. Augustinus Fabrikker gennem scaleinvesteringer bidrager til at hjælpe den næste generation af danske vækstvirksomheder med international skalering af deres forretning. Samtidig er den nye investering ikke bare en kapitalindsprøjtning til Corti, men også et løft til hele den danske healthtech-industri, som gennem Corti får et unikt udstillingsvindue til omverdenen.
I 2023 formåede vi at flytte vores kommercielle hovedsæde til USA, og vi for alvor brød igennem i den amerikanske sundhedssektor. Sammen med vores gennembrud inden for medicinsk notetagning og medicinsk kodning var vi i stand til at rejse en af de største B-runder inden for kunstig intelligens til sundhedsvæsenet nogensinde, da vi rejste $60m fra ledende internationale og eksisterende investorer. I 2024 kommer vi til at bygge videre på denne vækst og lancere produkter, der lader os adressere sundhedsvæsenet i hele otte lande, hvilket vi forventer kan lede til trecifrede vækstrater igen.
Andreas Cleve, CEO,
Corti
AI er en del af svaret på sundhedsvæsenets udfordringer
Corti har en ambition om, at deres løsninger skal blive førende AI-værktøjer for læger og sundhedspersonale. Ved at automatisere administrative opgaver – fx journalisering – bliver der mere tid til patient-læge interaktion. Det kan både øge produktivitet og motivation hos det sundhedsfaglige personale – og samtidig bidrage til øget kvalitet i medicinske konsultationer, diagnosticeringer og behandlinger.
Dermed illustrerer Corti, hvordan AI kan være en del af svaret på de kapacitets- og ressourceudfordringer, som sundhedsvæsenet – ikke bare i Danmark, men i en lang række lande – er ramt af. Løsninger som Cortis kræver imidlertid massive og vedholdende investeringer – i såvel udvikling som udbredelse af teknologien.
Foto: Corti
Investeringer
Impact investeringer
Impact-investeringer indgår som en naturlig del af vores strategi, og vi mener, at vores ambitioner om at skabe afkast kan forenes med at investere aktivt i mere bæredygtig udvikling. Vores aktuelle fokus er bredt omfavnende og dækker over social impact, diversitet, klima og investeringer i udviklingslande.
Vi har investeret i dedikerede fonde inden for impact – læs mere om tre repræsentative eksempler på vores impact-investeringer.
Finansielle investeringer
Udvalgte impact investeringer
Impact-investeringer indgår som en naturlig del af Chr. Augustinus Fabrikkers strategi. Vi mener, at vores ambitioner om at skabe afkast kan forenes med at investere aktivt i mere bæredygtig udvikling. Vi har allieret os med et antal professionelle kapitalforvaltere med erfaring og indsigt i at håndplukke selskaber inden for vores fokusområder.
PALE BLUE DOT
Gennem impact-investeringer forsøger Pale blue dot at bidrage til at løse klimaudfordringerne. Samtidig er fonden aktiv i at skabe netværk, bygge fællesskaber og dele viden og har derfor taget initiativ til konferencen The Drop, som hvert år samler iværksættere, investorer og eksperter inden for climate tech. I 2023 rejste Pale blue dot yderligere 694 mio. kr. til deres anden fond – med støtte fra bl.a. Chr. Augustinus Fabrikker. Sammen
med den første fond giver det et samlet kapitalgrundlag på godt 1,34 mia. kr.
Foto: Pale blue dot
2150
Fonden 2150 – som oprindeligt blev lanceret af ejendomsinvestoren NREP og Christian Hernandez, Jacob Bro og Christian Jølck (nu del af Urban Partners) – investerer i mere bæredygtig udvikling af byer gennem nye teknologier, som kan fremme byers grønne udvikling og reducere CO2-udledning. Ambitionen er at skabe virksomheder, der kan blive ”gigacorns”, dvs. økonomisk bæredygtige virksomheder med et potentiale til at
levere reduktion af byers CO2-udledning på mindst en gigaton pr. år. Fondens investeringer omfatter fx virksomheder med løsninger, der kan reducere CO2-udledning i produktion af beton og cement, fremme biodiversitet og udbrede solenergi.
Foto: Getty Images
DEN SOCIALE KAPITALFOND INVEST
Den Sociale Kapitalfond Invest investerer kapital og kompetencer i etablerede virksomheder med fokus på vækst og positiv social indflydelse i samfundet. Fokus er særligt rettet mod mindre og mellemstore virksomheder i Danmark og Sverige. Det omfatter bl.a. målrettet sparring, udvikling af virksomheders ESG-indsatser, netværk og egenkapitalinvesteringer. Den Sociale Kapitalfond Invest er en del af Den Sociale Kapitalfond, som siden 2011 har specialiseret sig i investeringer, der kombinerer attraktive finansielle afkast med positiv social effekt.
Foto: UnSplash, Hannah Busing
OCEAN 14 CAPITAL
Ocean 14 Capital er den første store investeringsfond, der udelukkende fokuserer på den blå økonomi. Fonden investerer i nye teknologier og industrier, der kan bidrage til et bedre havmiljø. Afsættet for fondens investeringer er FN’s Verdensmål 14, Livet i havet, som har til formål at
bevare og sikre bæredygtig brug af verdens have og deres ressourcer. Porteføljen tæller bl.a. investeringer i mere bæredygtig og skånsom produktion af fisk, rejer og skaldyr samt reduktion og genbrug af plast, der ellers kunne ende i havet.
Foto: Getty Images
UNCONVENTIONAL VENTURES
Unconventual Ventures investerer i impact tech-startups med fokus på diversitet i stifterkredsen. Fonden er den første i Europa med et erklæret mål om at investere i startups stiftet af kvinder, mennesker med indvandrerbaggrund og LGBTQ+. Udgangspunktet for Unconventional Ventures er startups i Norden, men ambitionerne rækker videre ud i verden. Fonden har bl.a. investeret i svenske LEIA Health (femtech), norske Ocean Oasis (climate tech) og danske DORA, som fokuserer på bæredygtig transport. Mod slutningen af 2023 annoncerede fonden sin investering i
MoonHub, et innovativt selskab med fokus på at revolutionere efteruddannelse gennem VR træningssystemer.
Foto: Unconventional Ventures
Kontakt
Chr. Augustinus Fabrikker
Sankt Annæ Plads 13, st. th.
1250 København K
T: 33 14 52 93
E: info@augustinusfabrikker.dk
For direkte kontakt til vores team klik her